ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

Ανδρέας Θ. Τσουρουκτσόγλου

Ιατρός

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:    Είναι σίγουρο ότι πολλοί συνάνθρωποί μας προβληματίζονται με όλα αυτά και αναζητούν κάποιες διεξόδους. τι έχει να προσφέρει το Αγιουρβεδικό Σύστημα σε αυτή την αναζήτηση; Πώς μπορεί να συνδυαστεί η σημερινή συμβατική ιατρική με αυτό το σύστημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η “αποτυχία” θα λέγαμε της Δυτικής Ιατρικής σκέψης συνίσταται στο ότι ασχολήθηκε πολύ με την επιφάνεια (δηλαδή με τα συμπτώματα) και όχι με τη βαθύτερη ουσία (τις πραγματικές αιτίες δηλαδή) των ασθενειών. Η όλη συναρπαστική πρόοδος της Ιατρικής αυτής τα τελευταία χρόνια είναι (αν το σκεφθεί κανείς καλά, και χωρίς προκαταλήψεις), σχεδόν αποκλειστικό αποτέλεσμα της προόδου της τεχνολογίας και μόνο και όχι της καθαρής ιατρικής σκέψης.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως η  μεγάλη διαγνωστική ευκολία που παρέχουν η αξονική και μαγνητική τομογραφία, τα υπερηχογραφήματα, η ψηφιακή αγγειογραφία, τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια, κλπ. και επίσης οι νέες θεραπευτικές τεχνικές με σύμπλοκα “έξυπνα” φάρμακα (smart drugs), χρήση Computers, μονάδες εντατικής θεραπείας, ακτίνες Laser, κλπ.

Κανείς βέβαια δεν πρόκειται να απορρίψει την σημερινή τεχνογνωσία, ή να μη δεχθεί όσα έχει να προσφέρει η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της διάγνωσης, ή να αγνοήσει τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ανάπτυξη και τελειοποίηση της χειρουργικής και μικροχειρουργικής καθώς και τη θεραπεία επείγουσας ανάγκης σε ατυχήματα και οξείες ασθένειες, που κυριολεκτικά σώζουν πάρα πολλές ζωές. Σαν ιατρός χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα έχω στη διάθεσή μου όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα της τεχνολογίας, και σαφώς θα χρησιμοποιήσω ότι από όλα αυτά χρειάζεται ο ασθενής μου.

Με τη μελέτη όμως του συστήματος Ayurveda, ο σημερινός Ιατρός αλλά και ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, βλέπει έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο να ξανοίγεται μπροστά στα μάτια του και να τον προκαλεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ:    Δηλαδή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Συνηθίζω να θέτω σε όλους τους ασθενείς μου κατά τις πρώτες τους επισκέψεις στο ιατρείο τον εξής προβληματισμό και ερώτημα ταυτόχρονα:

“Ας υποθέσουμε ότι με “μαγικό τρόπο” αύριο το πρωί όλα σας τα σημερινά χρόνια προβλήματα παύουν να υπάρχουν. Ας δεχθούμε ότι αύριο έχει εξαφανισθεί  η δερματική αλλεργία, το άσθμα σας, το έλκος στομάχου, η κολίτιδα,  οι ημικρανίες, το άγχος σας και η κατάθλιψη. Ας δεχθούμε ότι αυτό είναι δυνατόν – που δεν είναι. Εάν δεν αλλάξουμε τις καταστάσεις και συνθήκες εκείνες που σας οδήγησαν στο να έχετε τα προβλήματα αυτά, εάν δεν μεταβληθεί η συνισταμένη των δυνάμεων που σας αρρωσταίνουν, εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής, διατροφής, ύπνου, εργασίας, ανάπαυσης, συνηθειών κλπ., τότε είναι απλώς και μόνο θέμα χρόνου το πότε θα επανεμφανιστούν ακριβώς τα ίδια προβλήματα υγείας “.

ΕΡΩΤΗΣΗ:    τι όμως μπορεί να γίνει; Τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας που τον ενδιαφέρει η Υγεία του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν ο R. Kipling έγραφε ότι ” … Η Ανατολή είναι Ανατολή και η Δύση, Δύση και αυτά τα δύο δεν πρόκειται ποτέ να συναντηθούν…”, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι μόλις μία γενιά μετά, στον τομέα της Ιατρικής Επιστήμης το ποιήμά του αυτό θα ξεπερνιόταν από τα ίδια τα γεγονότα. Ένα ανοιχτό μυαλό είναι πάντα έτοιμο να κρατήσει τα καλύτερα στοιχεία από τις δύο πηγές που έχει μπροστά του και, απορρίπτοντας οτιδήποτε είναι περιττό, να σχηματοποιήσει και να βάλει σε πρακτική εφαρμογή το απαύγασμα των δύο Επιστημών που εξετάζουν τον Άνθρωπο από διαφορετικές πλευρές.

Το σύστημα Ayurveda θεωρείται από πολλούς σαν μια περίεργη, μυστικιστική, εσωτερική επιστήμη που απευθύνεται σε λίγους “μυημένους”. Αν και ο Ayurveda αποτελεί συμπλήρωμα – προσθήκη σε ένα από τα τέσσερα πανάρχαια βιβλία Σοφίας των Ινδιών όπως ήδη αναφέραμε, το σύστημα αυτό έχει ένα “εσωτερικό”, φιλοσοφικό μέρος αλλά και ένα “εξωτερικό”, πρακτικό μέρος που σαν μια τελείως πρακτική και εφαρμοσμένη επιστήμη, δίνει Αρχές και Νόμους που κυβερνούν τον κάθε άνθρωπο τόσο σε κατάσταση υγείας, όσο και ασθένειας.

Ο Ayurveda μιλάει για κάθε άποψη της Δημιουργίας, για κάθε στοιχείο και οργανικό Ον που ζει στον πλανήτη μας και το Σύμπαν ολόκληρο, και πέρα από αυτό δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί μέσα από τους αιώνες και απευθύνονται σε όλους αυτούς που αναζητούν την Αληθινή Γνώση, Συνείδηση και Ευτυχία. Η Επιστήμη αυτή δεν βασίζεται σε μια απλή, περιστασιακή, επιφανειακή άποψη των πραγμάτων, αλλά έχει τις ρίζες της στην πανάρχαια σοφία και η εφαρμογή αυτού του συστήματος δεν περιορίζεται από τα στενά πλαίσια του τόπου, του κλίματος, της εποχής, ή των γενικότερων περιβαλλοντικών συνθηκών.

 

Ο Ayurveda έχει εφαρμογή σε κάθε τόπο, σε κάθε εποχή και απευθύνεται σε κάθε Άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει την Αληθινή του Φύση.

Περισσότερα στο επόμενο άρθρο …(4)