ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 

Ανδρέας Θ. Τσουρουκτσόγλου

Ιατρός

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:    Μιλώντας για θέματα υγείας και ασθένειας, ποια θα λέγαμε ότι είναι η σημερινή κατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Δυτικός κόσμος βλέπει με αγωνία τη ραγδαία αύξηση των σοβαρών ασθενειών (καρδιοπάθειες, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, ψυχοσωματικά προβλήματα) ενώ είναι αλήθεια ότι οι “επιφανειακές” ασθένειες όπως οι δερματοπάθειες (με την κορτιζόνη) και οι λοιμώδεις νόσοι (με τα αντιβιοτικά) έχουν σχετικά περιοριστεί.

Εάν θεωρήσουμε όλη την ανθρωπότητα σαν ένα ενιαίο άνθρωπο, αυτός ο Άνθρωπος δείχνει – με την πάροδο των αιώνων – να πάσχει όλο και σε βαθύτερα στρώματα της ύπαρξής του. Θα μπορούσε κανείς, με καθαρό και ανοικτό μυαλό, να παρατηρήσει την εξέλιξη των ασθενειών του ανθρώπου μέσα στους αιώνες, από τις επιφανειακές (δερματικές) ασθένειες, στις λοιμώδεις (χολέρα, φυματίωση) και τελικά στις βαθύτερες και σοβαρότερες σημερινές καταστάσεις.

Σήμερα τελικά “πάσχουμε” πολύ πιο συχνά και σε όλο και μικρότερες ηλικίες είτε σε κεντρικότερα και πιο βασικά όργανα του σώματος όπως είναι η καρδιά, είτε από σοβαρότερες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Οι καρδιοπάθειες και το σύνολο των καρκίνων είναι οι δύο ασθένειες που αποτελούν με μεγάλη διαφορά τις δύο πρώτες αιτίες θανάτου από ασθένειες στον Δυτικό κόσμο (μαζί με τα ατυχήματα, συνολικά φθάνουν σχεδόν το 90% των θανάτων). Και βέβαια η επόμενη αιτία θανάτου σήμερα στις Η.Π.Α. (μετά από τα ατυχήματα), είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και είναι τραγικό σήμερα στη χώρα με την τελειότερη ιατρική τεχνολογία, να πεθαίνουν άρρωστοι στα νοσοκομεία από λοιμώξεις, παρά την εντατική χρήση αντιβιοτικών.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:    Πού άραγε οφείλεται αυτή η εξέλιξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αίσθηση που υπάρχει ήδη σε πολλούς ανθρώπους είναι ότι τα τελευταία σαράντα με πενήντα χρόνια, ειδικά με την υπερκατανάλωση χημικών φαρμάκων και αντιβιοτικών  καθώς και με τη δραματική υποβάθμιση του τρόπου ζωής (κακή διατροφή, ατμοσφαιρική ρύπανση, τεράστιες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών στην ατμόσφαιρα από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ραντάρ, το αφόρητο καθημερινό άγχος, κλπ.), ο οργανισμός του Ανθρώπου παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία στις σωματικές και ψυχικές αμυντικές του δυνάμεις.

Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά σε μία κατάρρευση του αμυντικού συστήματος προστασίας που διαθέτει ο άνθρωπος και στο Σώμα του, αλλά και στον Νου του. Το προφανές αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση “νέων ασθενειών”.

Οι άγνωστοι μέχρι πριν λίγα χρόνια ιοί (όπως ο ιός του AIDS και ο ιός Ebola που “εμφανίστηκε” στο Κογκό) και βεβαίως ο γνωστός μας SARS – CoV ΙΙ (κορωνοϊός) που εμφανίστηκε τον χειμώνα 2019 – 2020, αποτελούν ένα τεράστιο ιατρικό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει χημικό φάρμακο που να μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Είναι επίσης γνωστό ότι τα μικρόβια τα οποία με ευκολία αντιμετωπίζαμε με τα απλά αντιβιοτικά στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, σήμερα αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και πρέπει τα ερευνητικά εργαστήρια να εργάζονται υπερεντατικά για να παρασκευάζουν όλο και πιο σύνθετα και πιο ισχυρά αντιβιοτικά. Ήδη ορισμένοι κορυφαίοι ερευνητές εκφράζουν αμφιβολίες για την πορεία που έχει πάρει η όλη ιστορία και αρχίζουν να στρέφονται προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του ίδιου του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου και όχι τόσο στο να βρίσκουμε συνεχώς νέα αντιβιοτικά.

Αλλά και τα “αυτοάνοσα” νοσήματα όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, κλπ., κάνουν έντονα αισθητή την εμφάνισή τους. Αυτές οι ασθένειες, εάν το σκεφτεί κανείς καλά, αποτελούν μια “σχιζοφρενική” κατάσταση κατά την οποία ο ίδιος ο οργανισμός στρέφει το αμυντικό του σύστημα εναντίον των δικών του κυττάρων σε κάποια όργανα, αναγνωρίζοντάς τα σαν “ξένα” και “επικίνδυνα” και τα οποία τελικά, σταδιακά καταστρέφει. Σήμερα η εξέλιξη αυτών των καταστάσεων απλώς καταστέλλεται με τη χρήση της κορτιζόνης και η έρευνα για το τι ακριβώς συμβαίνει, προς το παρόν πελαγοδρομεί.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:    Και τι γίνεται με τα ψυχικά νοσήματα, με το άγχος που ταλαιπωρεί όλους μας σήμερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ως προς τον ψυχικό κόσμο του Ανθρώπου, ο “μοντέρνος” τρόπος ζωής δημιουργεί τέτοιους ρυθμούς και συνθήκες που το άγχος και οι πολλές ψυχοσωματικές ασθένειες και νευροφυτικές διαταραχές είναι καθημερινό πρόβλημα. Δεν υπάρχει πια ο γνωστός ήρεμος ρυθμός της καθημερινότητας ο οποίος υπήρχε επί χιλιάδες χρόνια, μέχρι και αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνηθίζω να λέω συχνά το παράδειγμα για τις μετακινήσεις με το άλογο και το κάρο: Η κάθε γενιά επί χιλιάδες χρόνια μεγάλωνε και ζούσε σε αυτό το “αργό και ήρεμο” μοτίβο. Σήμερα όμως, έχουμε ανθρώπους που όταν γεννήθηκαν ήξεραν για το κάρο και την άμαξα τα οποία μάλιστα και χρησιμοποίησαν σαν μικρά παιδιά, και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι έχουν δει τους αστροναύτες να περπατούν στο φεγγάρι και τα αεροπλάνα να διασχίζουν καθημερινά τον ουρανό. Φαίνεται ότι όλη αυτή η πρόοδος ήταν ίσως “δυσκολοχώνευτη” για την ψυχική υγεία της ανθρωπότητας και αυτή η απότομη επιτάχυνση του ρυθμού ζωής σίγουρα δημιουργεί πολλά ψυχικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Είναι ίσως συγκλονιστικό και το γεγονός που φαίνεται από επίσημα στοιχεία ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί σε τακτική βάση κάποια αγχολυτικά φάρμακα.

 

Περισσότερα στο επόμενο άρθρο …(3)