Εάν ο οργανισμός μας δεν μπορεί να ανεχθεί μία συγκεκριμένη τροφή, ή κάποιο από τα συστατικά της, τότε θα αντιδράσει.

Τα συμπτώματα αυτής της αντίδρασης είναι διαφορετικά, αφού δεν γίνεται να ισχυριστούμε ότι πχ το μήλο προκαλεί σε όλους πονοκέφαλο ή ότι το γάλα προκαλεί σε όλους δυσπεψία.

Οι πρώτες αναφορές, σχετικά με την τροφική δυσανεξία, προέρχονται από τον Ιπποκράτη, τον Αριστοτέλη και ακολούθως από τον Γαληνό.

Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, πρέπει να διαχωρίσουμε την τροφική δυσανεξία από την τροφική αλλεργία, ή την τοξικότητα από τις τροφές. Έτσι, ως τροφική δυσανεξία, χαρακτηρίζουμε την διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μας, μετά από κατανάλωση συγκεκριμένης τροφής, στην οποία αντιδρά ο οργανισμός μας, εμφανίζοντας μακροχρόνια συμπτώματα τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Δυσανεξία, μπορεί να προκύψει από:

  • Μία πλήρη τροφή όπως το γάλα, το αυγό, η σόγια, το σιτάρι, το κοτόπουλο κλπ – κλπ.
  • Κάποιο συστατικό της τροφής, το οποίο απελευθερώνεται εξ αιτίας της διάσπασης των τροφών στο στομάχι ή στο έντερο.
  • Κάποιο χημικό συστατικό πού έχει προστεθεί τεχνητά στις τροφές, όπως συντηρητικά, χρωστικές ή αρωματικές ουσίες. κ.ά.

Η δυσανεξία, μπορεί να οφείλεται σε απουσία ενζύμων, εξαιτίας κληρονομικότητας, stress, ασθενειών, λήψης φαρμάκων κλπ, και μπορεί να εμφανισθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας είναι όπως αναφέραμε ποικίλα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην κοιλιακή χώρα.
  • Ακμή.
  • Σπαστική κολίτιδα.
  • Κόπωση.
  • Πονοκέφαλο.
  • Ναυτία.
  • Ταχυκαρδία.
  • Δύσπνοια.
  • Διαταραχές ύπνου κ.ά.

Στέλιος Σπανός
Ιατρός, Κυτταρολόγος-Παθολογανατόμος.