Watermelon and a Green Orange Caribbean

Οι αφροδισιακές τροφές πήραν το όνομά τους από τη θεά Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι είχαν ιδιαίτερη συμβολή στην αύξηση της σεξουαλικής επίδοσης. Κάθε πολιτισμός έχει αφιερώσει ένα μέρος της παράδοσής του στις αφροδισιακές τροφές, αφού η ενίσχυση της ερωτικής επιθυμίας οδηγεί στην αναπαραγωγή και τη διαιώνιση του πληθυσμού. Θαυματουργά βότανα στην αρχαία Κίνα, μαγικοί καρποί στους πολιτισμούς της Μεσογείου, καφές και σοκολάτα στην προϊστορική Αμερική. Αυτές οι παραδόσεις έχουν ενσωματωθεί σχεδόν αναλλοίωτες στους σύγχρονους πολιτισμούς και έχουν εμπλουτισθεί με νέα στοιχεία.

Δεν υπάρχει σαφής επιστημονική ένδειξη ότι υπάρχουν τροφές με αφροδισιακές ιδιότητες, η ισορροπημένη όμως διατροφή και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα, βελτιώνουν την διάθεση και αυξάνουν την λίμπιντο.

Ο εγκέφαλος συμβάλλει ουσιαστικά στην ερωτική διάθεση και την σεξουαλική δραστηριότητα. Oι νευροδιαβιβαστές είνα οι χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο, μεταφέρουν και τα σεξουαλικά ερεθίσματα, αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, έτσι οι πρωτεϊνούχες τροφές παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά για την παραγωγή τους, αυξάνουν την καλή διάθεση, την ευφορία και ενεργοποιούν τη σεξουαλική επιθυμία.

Oι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην όλη τελετουργία του γεύματος, πίστευαν πολύ στις έντονες μυρωδιές που διεγείρουν τις αισθήσεις, τα εδέσματα ήταν προσεκτικά διαλεγμένα. Mεγάλη σημασία δινόταν στην εμφάνιση και στη σειρά των φαγητών που έφταναν στο τραπέζι, συνδύαζαν τα γεύματά τους με απαγγελίες ποιημάτων, φιλοσοφικές συζητήσεις και μουσική.

Βιταμίνη E: H βιταμίνη του έρωτα! προστατεύει το τοίχωμα των αγγείων και τα κύτταρα του αίματος, συμβάλλει καθοριστικά στη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία, είναι γνωστή και σαν «αναπαραγωγική βιταμίνη», συστήνεται για τη θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας. ” Είναι ένα ισχυρό αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό, βοηθάει τον γυναικείο οργανισμό να ισορροπεί τα οιστρογόνα.

Bιταμίνη E περιέχουν κυρίως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και το φύτρο σιταριού. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο, συντελούν στην προστασία των νευροδιαβιβαστών από βλάβες αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσής τους.

Τα θαλασσινά με όστρακα, όπως στρείδια και μύδια είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή των ανδρογόνων και της τεστοστερόνης, βασικής ορμόνης για την σεξουαλική επιθυμία”. H έλλειψη του ψευδάργυρου είναι πολλές φορές αιτία ανδρικής ανικανότητας. Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης ή βιταμίνης B3, η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, συμβάλλοντας στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Oι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού, φημίζονται για την αφροδισιακή τους δράση, περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και ψευδάργυρο, έτσι βελτιώνουν την κυκλοφορίας του αίματος και συμβάλλουν στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το άρωμά τους έχει ερεθιστική δράση στις γυναίκες. Η επίδραση των ξηρών καρπών στη σεξουαλική ζωή, είναι πιο έντονη εάν συνδυασθεί και με άλλες τροφές, όπως τα καρύδια με το μέλι. Τα καρύδια ήταν δημοφιλή στους αρχαίους Ρωμαίους, τα κουκουνάρια στους πολιτισμούς της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι καρποί του Ginko biloba, χρησιμοποιούνται σαν φαρμακευτικά σκευάσματα που διεγείρουν την ερωτική επιθυμία.

Tα φρούτα όπως η μπανάνα, ο ανανάς, τα σύκα, τα μούρα, οι φράουλες, το αβοκάντο και τα σταφύλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

Τα σταφύλια έχουν τη φήμη της αφροδισιακής τροφής εξαιτίας των αρχαίων ελληνικών συμποσίων.

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε βιταμίνες και κάλιο, βοηθά την παραγωγή των ορμονών και την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος. Θεωρείται αφροδισιακό τρόφιμο και εξαιτίας του ιδιαίτερου σχήματος που έχει.

Τα σύκα περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμινοξέων και πιστεύεται πως αυξάνουν την ερωτική διάθεση και βελτιώνουν τη σεξουαλική αντοχή. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να ενισχύουν την άποψη αυτή, υπάρχει όμως μεγάλη ομοιότητα ανάμεσα σε ένα ανοιχτό σύκο και στα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα.

Το αβοκάντο, οι Αζτέκοι ονόμαζαν το δένδρο του αβοκάντο, “δέντρο όρχεων” και η αρχαία παράδοση το συσχέτισε με την αυξημένη λίμπιντο. Περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αλλά πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για να υπάρχει αποτέλεσμα.  Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε και σε ιχνοστοιχεία είναι μεγάλη και χάρη στην ιδιαίτερη γεύση και την περίεργη υφή που έχει παραμένει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Τα αλκοολούχα ποτά όπως το κρασί και κυρίως η σαμπάνια σε μικρές ποσότητες μειώνουν τις αναστολές των ανθρώπων και γίνονται πιο διαχυτικοί. Η σαμπάνια είναι το τέλειο διεγερτικό ποτό, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει δεν χρειάζεται να πίνει κάποιος πολύ ώστε να νιώσει την επίδραση του αλκοόλ.

Το κόκκινο κρασί είναι καλή πηγή φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα πολλά αλκοολούχα ροφήματα αρχικά δίνουν μια ώθηση, αλλά γρήγορα εγκαταλείπουν τον οργανισμό με ελάχιστη ενέργεια ή απώλεια αιματικής ροής, η οποία είναι απαραίτητη για την διέγερση.

Αρωματικά φυτά και μπαχαρικά όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το σέλινο, το γλυκάνισο, το πράσο, ο μάραθος, το μοσχοκάρυδο, η βανίλια, το πιπέρι και το σκόρδο, περιέχουν πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που δίνουν στον οργανισμό ενέργεια και μια αίσθηση ψυχικής και σωματικής υγείας.

Ο μαϊντανός και το σέλινο θεωρούνται αφροδισιακά τρόφιμα περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Τα συστατικά που περιέχει το σέλινο, απελευθερώνουν μία μυρωδιά παρόμοια με τον ανδρικό ιδρώτα που ενεργοποιούν τουςς υποδοχείς των ορμονών, ενώ ο μαϊντανός αποτελεί διεγερτικό για τη μήτρα.

Το σκόρδο περιέχει αλιΐνη ή αλλισίνη, ένα συστατικό που αυξάνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Από την αρχαιότητα έχει τη φήμη του ερωτικού, θεραπευτικού αλλά και εξαιρετικά δραστικού φυτού κατά της βασκανίας και της μαγείας. Ήταν δημοφιλές από την εποχή του Ομήρου, το τιμούσαν ιδιαίτερα οι Αιγύπτιοι, οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι. Οι Έλληνες έτρωγαν σκόρδο καθημερινά. το χορηγούσαν σαν δυναμωτικό στους αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων. Το σκόρδο, το πιπέρι και το κρεμμύδι λόγω της καυτερής τους γεύσης ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Το γλυκάνισο είναι ένα από τα αρχαιότερα αφροδισιακά, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως η χρήση του στο μαγείρεμα αυξάνει την ερωτική επιθυμία. Περιέχει μια ουσία, την ανηθόλη, πιστεύεται ότι δίνει στο σώμα μια ξεχωριστή μυρωδιά και εμφανίζει ήπια οιστρογονική δράση, γιαυτό αυξάνει την ερωτική επιθυμία.

H βανίλια θεωρείται ότι με τη μυρωδιά της, προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας και επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση.

Tο τζίντζερ, η μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που συμβάλλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Tα πολύ καυτερά τσίλι, κάρι ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, οδηγούν σε υπεραιμία και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Προσοχή σε όσους έχουν γαστρικές ευαισθησίες.

Μέλι και Βασιλικός πολτός το μέλι είχε τη φήμη σπουδαίου αφροδισιακού, ήταν βασικό συστατικό στις αρχαιοελληνικές σαλάτες. Στην αρχαία Αίγυπτο παρασκεύαζαν φάρμακα για τη θεραπεία της στειρότητας ή της ανικανότητας. Είναι τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία και με ευεργετικές ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα, τον μεταβολισμό και την καταπολέμηση του άγχους. Ο καλύτερος συνδυασμός του μελιού, για καλή ερωτική ζωή είναι οι ξηροί καρποί όπως καρύδια και τα εξωτικά φρούτα.

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα διατροφής και σαν φάρμακο, διότι παρέχει μία σειρά σπουδαίων θρεπτικών ουσιών. Βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας, της ομορφιάς, της νεότητας και της μακροζωϊας. Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, δρα σαν αναλγητικό, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους αρθριτικών. Επίσης διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστηματα, εμποδίζει την δράση των βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην παρουσία της ακετυλοχολίνης.

Η Σοκολάτα είναι το πιο δημοφιλές αφροδισιακό σε όλο τον κόσμο, περιέχει ιχνοστοιχεία τα οποία δίνουν το αίσθημα της ικανοποίησης και τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από κάθε άλλο αφροδισιακό. Η σοκολάτα περιέχει επίσης την τρυπτοφάνη, ένα βασικό αμινοξύ που παίζει ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης. Αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με το αίσθημα της χαλαρότητας και της ευφορίας. Ο γυναικείος πληθυσμός πιστεύει ότι η σοκολάτα λειτουργεί και σαν υποκατάστατο του έρωτα. Οι καλύτεροι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε με τη σοκολάτα είναι οι ξηροί καρποί, οι φράουλες, η μπανάνα και η σαμπάνια.

Αποφεύγουμε τροφές που μειώνουν τη λίμπιντο: Oι μεγάλες ποσότητες κρέατος και γενικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, εντείνουν την ανικανότητα και τα προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος.

Oρισμένα φάρμακα: όπως τα περισσότερα αντιψυχωτικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ενοχοποιούνται για τη μείωση της λίμπιντο. Tα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά οδηγούν σε γενική καταστολή, άρα και καταστολή της σεξουαλικής ορμής. Τα συμπτώματα αυτά είναι αναστρέψιμα με τη διακοπή της λήψης των φαρμάκων.

Tο κάπνισμα: οι καπνιστές 30 τσιγάρων και άνω την ημέρα παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία δέκα φορές μεγαλύτερη, από τους καπνιστές των 10-20 τσιγάρων ημερησίως. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα ορισμένων τροφίμων στην βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά όρια και η ισορροπημένη διατροφή βοηθούν στην σεξουαλική επίδοση.

Στέλλα Καζίκα
Ιατρός Κυτταρολόγος Παθολογοανατόμος – Ομοιοπαθητικός