Η Κλασσική Ομοιοπαθητική είναι ένα από τα πιο πλήρη και αποτελεσματικά θεραπευτικά συστήματα που υπάρχει σήμερα, αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παραδοσιακή ιατρική. Ιδρύθηκε και συστηματοποιήθηκε τον 18ο αιώνα από τον Γερμανό γιατρό Samuel Hahnemann αλλά ο Νόμος των Ομοίων στον οποίο βασίζεται διατυπώθηκε από τον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη τον 5ο π.Χ. αιώνα. Η Ομοιοπαθητική ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τις εγγενείς δυνατότητες του οργανισμού για ίαση. Η προσέγγισή της είναι ολιστική. Ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως μια αλληλένδετη σωματικό-ψυχό.-διανοητική ολότητα και όχι μόνο ως μια κλινική νόσος ή λίστα συμπτωμάτων.

Η συνταγολόγηση βασίζεται στην εξατομίκευση με στόχο την εύρεση του ‘προσωπικού’ φαρμάκου του ασθενούς το οποίο θα ανατρέψει την πορεία της ασθένειας. Η θεραπεία σε καμία περίπτωση δεν είναι πανομοιότυπη ή μαζική. Η αιτία της ασθένειας θεραπεύεται χωρίς καταστολή συμπτωμάτων. Οι ασθενείς νιώθουν ευφορία, ευεξία, βελτίωση της ενέργειας, της διάθεσής τους, των γενικών συμπτωμάτων. Το αμυντικό σύστημα ενισχύεται και μειώνεται η επιρρέπεια στις ασθένειες.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται είναι ευραίου φάσματος παθολογίας όπως χρόνια (ημικρανίες, κεφαλαλγίες, γαστρεντερολογικά, γυναικολογικά γονιμότητα, άσθμα, αλλεργίες, αϋπνία, αρθριτικά, ρευματικά, κατάθλιψη, δερματολογικά), οξέα (λοιμώξεις, αμυγδαλίτιδα, πυρετό, ωτίτιδα, γαστρεντερίτιδα, κρυολόγημα), επιδημίες, σωματικά και ψυχοδιανοητικά. Ενδείκνυται και σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν συμβατικά φάρμακα, και ως προληπτική θεραπεία. Είναι αποτελεσματική σε παθήσεις που η συμβατική ιατρική δεν έχει τρόπο αντιμετώπισης ή αποτελεσματικό φάρμακο, αντενδείκνυται ή δεν γίνεται ανεκτή από τον ασθενή. Επίσης και σε περιπτώσεις προδιαγνωστικού σταδίου.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι εντελώς ατοξικά για τον οργανισμό, ασφαλή για όλες τις ηλικίες από την κύηση ως την τρίτη ηλικία, χωρίς παρενέργειες, κινδύνους αλλεργίας, εθισμού ή αλληλεπίδρασης με τα χημικά φάρμακα. Έχουν επίσης χαμηλό κόστος. H ελεύθερη επιλογή προσωπικής θεραπείας, είναι βασικό δικαίωμα κάθε πολίτη. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 75% των Ευρωπαίων πολιτών γνωρίζουν την Ομοιοπαθητική και περίπου το 30% τη χρησιμοποιεί. Η Ομοιοπαθητική έχει 200 χρόνια ιστορίας με εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα και ανερχόμενη δημοτικότητα. Είναι μια από τις θεραπείες που θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην θεραπευτική του μέλλοντος ως σύστημα πραγματικής ίασης.

Αναστασία Χρήστου
Βιοχημικός, Κλασική Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός BSc(Hons), Lic.LCCH, Dip.IACH