Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη,  περιβάλλει την ουρήθρα και έχει σχήμα καρυδιού.

Ο προστάτης παράγει το προστατικό υγρό που αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του σπέρματος.

Οι παθήσεις του προστάτη είναι η προστατίτιδα, η καλοήθης διόγκωση του προστάτη και ο καρκίνος του προστάτη.

Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή, που μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, δηλαδή ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως συμβαίνει και με την κυστίτιδα. Τα συμπτώματα είναι πόνοι στη βουβωνική χώρα και στην πλάτη, επώδυνη ούρηση και μπορεί και πυρετός. Πολλές φορές όμως στην προστατική φλεγμονή δεν βρίσκεται κάποιος μικροοργανισμός

Από την πλευρά της φυσικής θεραπευτικής είναι μια ένδειξη ότι έχει διαταραχθεί η οξεο-βασική ισορροπία του οργανισμού, διότι όπως γνωρίζουμε ένα όξινο περιβάλλον ευνοεί την φλεγμονή και την ανάπτυξη μικροοργανισμών στα απεκκριτικά όργανα.

Συστήνουμε λοιπόν μια αλκαλική δίαιτα με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά.

Και συμπληρωματικά τα άλατα Schuessler φωσφορικό σίδηρο για την φλεγμονή και φωσφορικό νάτριο για να αλκαλοποιηθούν τα ούρα καθώς και βότανα για το ουροποιητικό σύστημα όπως agropyrn (αγριάδα), solidago, echinacea, equisetum (ιππουρίδα) και cramberry (κράνα) μαζί με τα  ειδικά βότανα για τον προστάτη.

Η καλοήθης διόγκωση του προστάτη είναι πολύ κοινή. Το πρόβλημα παρουσιάζεται  σε άνδρες άνω των πενήντα ετών.

Οφείλεται στην καθιστική ζωή, στις ορμονικές αλλαγές λόγω γήρανσης του οργανισμού, αλλά και στην ανεπάρκεια ψευδαργύρου του οργανισμού αφού οι τροφές σήμερα στερούνται αυτού του στοιχείου.

Τα συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι η συχνουρία, η νυκτουρία, που σε ορισμένους μάλιστα αυτό συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ακράτεια των ούρων είναι σύμπτωμα της διόγκωσης του προστάτη.

Άλλα συμπτώματα είναι η κατακράτηση των ούρων, μια αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει η κύστης και ότι έχουν μείνει και άλλα ούρα μέσα, μια επικίνδυνη κατάσταση καθότι τα ούρα που μένουν στην κύστη μπορούν να δημιουργήσουν ουρολοιμώξεις, όπως και η διακεκομμένη ούρηση, δηλαδή δεν υπάρχει μια συνεχής ροή κατά την ούρηση.

Σε περίπτωση διόγκωσης του προστάτη πρέπει κανείς να καταναλώνει καθημερινά μια χούφτα κολοκυθόσπορους ωμούς (μπορεί να τους προσθέτει και στην σαλάτα του), επί πλέον βιταμίνη Ε, συμπλήρωμα ψευδαργύρου και ειδικά βότανα για τον προστάτη.

Πρέπει να ασκείται περισσότερο.

Μπορεί να κάνει λουτρά στην μπανιέρα προσθέτοντας ένα έγχυμα από ιππουρίδα, γιουνίπερο, αγριάδα και αρκτοστάφυλο.

Η Ρεφλεξολογία βοηθάει και στην περίπτωση της διόγκωσης αλλά και της φλεγμονής, ακόμα και στην πρόληψη αυτών των διαταραχών.

Ένα ποσοστό των προστατών με φλεγμονή και των προστατών με διόγκωση μπορεί να είναι καρκινογόνο γι’ αυτό τονίζεται ιδιαίτερα η χρησιμότητα της κατάλληλης ιατρικής εξέτασης.

Μετά την ηλικία των 45-50 ετών οι άνδρες πρέπει να επισκέπτονται τον ουρολόγο σε ετήσια βάση, προκειμένου να εντοπιστεί εγκαίρως τυχόν κακοήθεια και να αντιμετωπιστεί. O ουρολόγος, με δακτυλική εξέταση από το ορθό, θα διαπιστώσει αν ο προστάτης είναι διογκωμένος ή σκληρός. Επίσης, θα ζητήσει να γίνει εξέταση αίματος για τις τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τον προστάτη. Τις εξετάσεις συμπληρώνει ένα υπερηχογράφημα κύστης και προστάτη. Παράλληλα, ο ουρολόγος θα ρωτήσει για τυχόν αλλαγές στο συνήθη τρόπο ούρησης, προκειμένου να διαπιστώσει σε τι βαθμό η υπερπλασία του προστάτη έχει δημιουργήσει αποφρακτικά ενοχλήματα.

Αν ψάξουμε μια βαθύτερη εσωτερική αιτία ίσως τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον προστάτη να συνδέονται με μια διαταραχή της ενεργειακής ροής στην περιοχή του ιερού ενεργειακού κέντρου.

Το αδένωμα του προστάτη, που εμφανίζεται στο 60% των ηλικιωμένων ανδρών μπορεί να έχει σχέση με την αίσθηση ότι ο άνδρας έχει χάσει την δύναμή του σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Βλέπει ότι γερνάει και δεν είναι πλέον τόσο δραστήριος και δημιουργικός όπως πριν. Πολύ καλά θα κάνει σε αυτή τη φάση της ζωής του να μεταφέρει την δημιουργικότητά του σε ένα πιο πνευματικό πεδίο.

Ο δε καρκίνος του προστάτη ίσως να δείχνει μια βαθιά απογοήτευση, ή  ακόμη ότι ο άνθρωπος έχει χάσει το νόημα της ζωής. Μπορεί αυτό να οφείλεται σε μια επαγγελματική αποτυχία ή στην συνταξιοδότηση, αν γι’ αυτόν η εργασία ήταν το μοναδικό νόημα της ζωής. Γι’  αυτό πρέπει κανείς να καλλιεργεί ενδιαφέροντα με τα οποία θα μπορεί να ασχοληθεί και αργότερα πριν φτάσει στην κρίσιμη φάση της συνταξιοδότησης.

Όλοι οι άνδρες πρέπει να ακολουθούν μια προληπτική τακτική στη φροντίδα του προστάτη. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και μια κακή διατροφή είναι οι κύριες αιτίες πολλών διαταραχών.

Δεν πρέπει να καπνίζει. Δεν πρέπει να καταναλώνει πολύ αλκοόλ

Να φροντίζει να διατηρεί την χοληστερίνη μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα, γιατί ο ιστός του διογκωμένου  προστάτη περιέχει πολλή χοληστερίνη

Να περιορίσει το λίπος και ειδικότερα το κόκκινο κρέας τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τηγανητά.

Να καταναλώνει πολλά λαχανικά και φρούτα.

Να παίρνει αρκετό ψευδάργυρο ως συμπλήρωμα ή να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε αυτό το στοιχείο. Ένας υγιής προστάτης έχει 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Επίσης προλαμβάνει την ορμονική δράση που προκαλεί διόγκωση του προστάτη, είναι βασικός για την σύνθεση της τεστοστερόνης και το σχηματισμό του σπέρματος. Ακόμη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνοντας τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι οι κολοκυθόσποροι και τα πράσινα λαχανικά.

Οι βιταμίνες Α και Ε ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάνε την ανάρρωση από παθήσεις του προστάτη. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα καρότα, το σπανάκι, οι πιπεριές, τα βερίκοκα, τα μπρόκολα, τα δαμάσκηνα, η κολοκύθα, τα αυγά, τα σπαράγγια, ο αρακάς και οι μπάμιες.  Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, το μουρουνέλαιο, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, το βούτυρο, το αβοκάντο και το καλαμπόκι.

Η βιταμίνη Β6 ενισχύει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Βιταμίνη Β6 περιέχουν η μαγιά της μπύρας, το ρύζι, ο βασιλικός πολτός, οι φακές, το αβοκάντο, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες και τα λαχανικά.

Το σελήνιο καταπολεμά τις επιδράσεις του καδμίου, που βρίσκεται στα διάφορα τρόφιμα, αναψυκτικά, θαλασσινά, τσιγάρα και στην ατμόσφαιρα και που προκαλεί διόγκωση του προστάτη. Το σελήνιο βρίσκεται στα ψάρια, στο κρέας και στα δημητριακά. Το σελήνιο θα πρέπει να παίρνεται και ως συμπλήρωμα.

Το λυκοπένιο είναι  μια ισχυρή αντικαρκινική ένωση που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Το λυκοπένιο είναι η ουσία που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα.

Βότανα ειδικά για τον προστάτη είναι η πριονόφυλλη σερένοα (serenoa repens) και  pygeum africanum. Πολύ καλό κάνει και η τσουκνίδα (urtica dioica).

Επίσης το γεμμοθεραπευτικό Sequoia Gigantea μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα του προστάτη.

Να ασκείται τακτικά.

Και τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε την Ρεφλεξολογία η οποία είναι πολύ καλή μέθοδος πρόληψης, αφού με ειδικές πιέσεις και τεχνικές μπορεί να εξισορροπηθεί  το ορμονικό και νευρικό σύστημα, να καθαρίσει η λέμφος και το ουροποιητικό σύστημα και να ενεργοποιηθεί το γεννητικό σύστημα του άνδρα δηλαδή ο προστάτης και οι όρχεις.

Μαίρη Φραγκάκη – Πρινιωτάκη
Βιολόγος – Φυσικοπαθητικός